OVAKO ĆE BEOGRAD PAMTITI LEGENDARNOG KRALJA PLJESKAVICA! Njegov kiosk mnogima je uspomena na BEZBRIŽNO DETINJSTVO
Mile Ćulibrk, Foto: PRINSCREEN/YOUTUBE PRINTSCREEN/TV HAPPY

LEGENDA MILE

OVAKO ĆE BEOGRAD PAMTITI LEGENDARNOG KRALJA PLJESKAVICA! Njegov kiosk mnogima je uspomena na BEZBRIŽNO DETINJSTVO

Da će čika Mile zauvek ostati upamćen svedoči i činjenica da je njegov lokal za mnoge lepa uspomena na bezbrižno detinjstvoa

Objavljeno:

"Lokal neće raditi 22.04. i 23.04, hvala na razumevanju". Zatvorena radnja i tužna poruka na vratima na mestu gde se prodaje čuvena "beogradska prava pljeskavica", nakon vesti o smrti Mileta Ćulibrka (77), poznatijeg kao "kralj pljeskavica".

Ispred ovog kioska u Cvijićevoj ulici nije bilo dugačkog reda kao inače, pokoji prolaznik sa tugom u očima posmatrao je zatvoreni restoran brze hrane, prisećajući se pokojnog Mileta.

Mile Ćulibrk
Mile Ćulibrkfoto: Printscreen/Youtube/TV Pink

"Ma ovde je bila najbolja klopa, malopre sam video da je čika Mile umro, velika šteta. Niko nikad neće napraviti pljeku kao on", rekao je jedan Beograđanin koji je bio njegova redovna mušterija.

O ovom gurmanskom specijalitetu čulo se i van granica prestonice, pa i Srbije. Ko god bi došao u Beograd hitao je ka lokalu samo da proba čuvenu pljeskavicu, a njegova komšinica otkrila je u čemu je bila i njena tajna.

"Taj ukus nikada neću zaboraviti, to nema nijedna. Ne znam gde sam sve probala, ali nijedna nije kao njegova. Imao je te svoje začine, baš mi je žao", rekla je.

Da će čika Mile zauvek ostati upamćen svedoči i činjenica da je njegov lokal za mnoge lepa uspomena na bezbrižno detinjstvo.

"Deka mi je kod njega kupovao ručak kad sam se vraćao iz škole, uvek je bilo vrhunsko", priseća se momak.

Podsetimo, juče je u Beogradu preminuo 77-godišnji kralj pljeskavica Mile Ćulibrk, koji je deo života proveo u Ljubljani i bio usko vezan za košarku, tačnije Olimpiju. Mile je imao nadimak "Kralj Pljeskavica" jer je pravio najbolje pljeskavice u Beogradu.

Mile Ćulibrk
Mile Ćulibrkfoto: Printscreen/Youtube/Tv Dubravac

Kod njega su dolazili iz svih krajeva regiona kako bi pojeli dobru pljeskavicu. U Ljubljanu je došao 1971. godine, vozom. Najpre je radio u preduzeću Daj-Dam, zatim je čistio i prao sudove u Kolovratu, a potom je sleteo u Gostilnu Livada. Igrao je fudbal za gostionicu u kafanskoj ligi u Kodeljevu, zatim je radio u restoranu Vis, da bi 1976. godine došao u Čad.

Od njega su 1984. pomoć tražili košarkaši Olimpije, koji su ispali iz prve lige.

"Hteli su da im sa poznanicima pomognem da se vrate u prvu ligu. Dao sam obraz za klub, potrošio sam novac, putovao o svom trošku", rekao je Čulibrk za Slovenske novice 2016. godine.

Olimpija se vratila u prvu ligu, a Ćulibrk je udružio snage sa bivšim košarkašem Olimpije Vinkom Jelovcem. Najpre je dve i po godine vodio kultni ljubljanski lokal Pod košem, a onda je Vinka nagovorio da uloži ušteđevinu u košarkaški projekat u Osijeku.

Vilfan i Zdovac Kada se posle rata vratio u Sloveniju, izbrisan je. Proveo je dve godine života u Ljubljani izuzetno teško. U pomoć su mu pritekla dva bivša košarkaška asa. Peter Vilfan mu je doneo mnogo krpa da se toplo obuče, a Jure Zdovc mu je u vreme doručka dao 500 američkih dolara, pišu i Slovenske novice.

Bonus video:

06:50

OVO JE HEROJ KOJI JE SPOJIO MAJKU I ĆERKU POSLE 52 GODINE! Radojica će pamtiti to do kraja života EVO KAKO JE TO USPEO

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.